Uitgeverij de Zaak geeft boeken uit gericht op persoonlijke groei en bewustwording. Het motto van de uitgeverij is: je kunt je leven helen, gebaseerd op de beroemde bestseller van Louise Hay. De naam van Uitgeverij de Zaak geeft aan dat we een bedrijf zijn dat zich inzet voor de goede zaak.

Maja Hamoen

Maja Hamoen

Maja Hamoen, de oprichtster van Uitgeverij de Zaak, heeft vroeger een studie geneeskunde gevolgd. Volgens Maja is zij nog steeds in de gezondheidszorg actief, maar nu in de geestelijke gezondheidszorg. Toen Maja één jaar als arts had gewerkt (wat niet beviel), besloot zij om samen met een vriend een wereldreis te gaan maken. Dat was in 1981. In de trein op weg naar Schiphol kwam Maja iemand tegen die haar van alles over Rebirthing vertelde. Rebirthing is een ademhalingstechniek die je in staat stelt om ervaringen uit het verleden te verwerken en in je bewustzijn te integreren, wat een bijzonder bevrijdende ervaring is.
Onderdeel van de kennis die door de Rebirthing-beweging werd verspreid, is bovendien een uitgebreide, inzichtgevende, spirituele psychologie. Maja luisterde beleefd, maar vond het allemaal maar eng klinken.

Maja's wereldreis zou acht maanden gaan duren. Op een dag kwam zij in Goa, in India, waar het in die tijd reuze gezellig was en waar een grote alternatieve kolonie was neergestreken. Daar, in een centrum dat geleid werd door volgelingen van Bhagwan, kwam Maja weer in aanraking met Rebirthing. Zij besloot om toch maar eens te onderzoeken wat een Rebirthing-sessie nu eigenlijk inhield.

maja & philip

Tijdens haar Rebirthing-sessie ervoer Maja momenten van opperste gelukzaligheid. Een indrukwekkende ervaring, die naar meer smaakte! Terug in Nederland besloot zij dan ook om een opleiding Rebirthing te gaan volgen. Zij voltooide deze opleiding en ging workshops volgen van (veelal Amerikaanse) trainers. Eén van deze trainers was de Amerikaanse Nederlander Hans Delyser. Hans zocht een vertaler voor het boek Spirituele Psychologie, zodat het op de markt gebracht kon worden. Dat was ook nodig: in 1982 was er vrijwel geen informatie in het Nederlands beschikbaar over de spirituele psychologie van de Rebirthing-beweging, terwijl de inzichten die door deze beweging naar voren werden gebracht, uniek waren voor die tijd en talloze mensen geholpen hebben om een gelukkiger leven te gaan leiden. In de spirituele psychologie van de Rebirthing beweging gaat men ervanuit dat gedachten creatief zijn en dat we zelf onze gedachten kunnen kiezen.
Toen Hans Delyser aan de deelnemers aan zijn workshop vroeg of iemand bereid was om Spirituele Psychologie te vertalen, besloot Maja ter plekke om dit uitgangspunt in praktijk te brengen en om te kiezen voor de gedachte dat zij dit boek kon vertalen.


Later, in 1988, koos Maja voor de gedachte dat zij zelf een uitgeverij kon starten en runnen, en Uitgeverij de Zaak was geboren.
Uitgeverij de Zaak is nu al jaren een succesvol bedrijf, wat veel te maken heeft met het enorme succes van het boek Je kunt je leven helen van Louise Hay, waarvan inmiddels ruim 360.000 exemplaren verkocht zijn. We geven ook een prachtige full-color editie van dit boek uit. Echt een lust voor het oog! Daarnaast hebben we ook veel succes met boeken als Gebruik je innerlijke kracht, ook van Louise Hay en het Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder.
Dat dit laatste prachtige boek verschenen is, hebben we voor een groot deel te danken aan de uitgeversneus van Maja Hamoen, die deze uitgave als een van de hoogtepunten van de uitgeverij beschouwt. Toen Maja hoorde waar Willem (o.a.) mee bezig was, namelijk het inspireren tot het opzetten van fanclubs waarvan de leden fans zijn van elkaar en elkaar een spiegel voorhouden, vond zij dat zo'n briljant idee dat zij al snel contact opnam met Willem. Binnen de kortste keren verscheen het bijzonder inspirerende, geestige, inzichtgevende en praktische Handboek Spiegelogie.
De boeken van Marianne Williamson zijn sinds jaar en dag ook heel gewild; Terugkeer naar liefde is al jaren populair.. Kort geleden (2025) hebben we van haar het boek Laat je betoverenuitgegegeven.
Ook de kinderyoga kaarten van Helen Purperhart mogen zich in een warme belangstelling verheugen. Van haar hebben we kort geleden de KinderCoaching kaarten uitgegeven.
In 1993 is Maja's levenspartner, Philip Baumgarten, Uitgeverij de Zaak komen versterken. In 2007 zijn Maja en Philip getrouwd.
Lees een leuk artikel over Uitgeverij de Zaak uit het Boekblad (toonaangevend tijdschrift voor uitgevers en boekverkopers) van maart 2008.
Lees ook een leuk artikel over Maja Hamoen uit de Stadskrant.
De uitgeverij wordt in Nederland vertegenwoordigd door Dick Michon. In België door Davidsfonds/Distriboek.